Hoe Omgaan Met Voedselintolerantie bij je Hond? Een Complete Gids

Voedselintolerantie bij honden is een groeiend probleem, net zoals bij mensen. Steeds meer hondeneigenaren merken dat hun viervoeter last heeft van symptomen zoals jeuk, diarree, braken, of zelfs gedragsveranderingen na het eten van bepaald voedsel. Maar wat is voedselintolerantie precies, hoe verschilt het van een allergie, en hoe kun je het beste omgaan met deze gevoeligheden? In dit artikel krijg je wetenschappelijk onderbouwde antwoorden en praktische tips.

Wat is voedselintolerantie bij honden?

Voedselintolerantie is een negatieve reactie van het spijsverteringsstelsel op een bepaald ingrediënt of voedingsstof. In tegenstelling tot een voedselallergie, waarbij het immuunsysteem reageert, heeft een voedselintolerantie meer te maken met de spijsvertering. Dit betekent dat het lichaam van je hond moeite heeft om bepaalde voedingsstoffen af te breken of te verwerken.

Een veelvoorkomende intolerantie is bijvoorbeeld lactose-intolerantie. Net als bij mensen missen veel honden het enzym lactase, dat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken. Het gevolg hiervan kan zijn dat je hond last krijgt van maagproblemen zoals diarree of winderigheid na het consumeren van melkproducten.

Voedselintolerantie versus voedselallergie

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen voedselintolerantie en een voedselallergie:

  • Voedselintolerantie: Dit is een niet-immuungerelateerde reactie op voedsel. Symptomen zijn meestal mildere gastro-intestinale problemen zoals winderigheid, buikpijn of diarree.
  • Voedselallergie: Dit is een reactie van het immuunsysteem op een bepaald eiwit in het voedsel, wat vaak leidt tot huidproblemen zoals jeuk, roodheid, en zelfs infecties. Andere symptomen kunnen braken en diarree zijn.

Hoewel de symptomen van beide problemen elkaar kunnen overlappen, is het goed om te weten dat voedselallergieën veel zeldzamer zijn dan intoleranties.

Veelvoorkomende oorzaken van voedselintolerantie bij honden

Sommige ingrediënten in hondenvoer kunnen moeilijk te verteren zijn, waardoor er intoleranties ontstaan. Hier zijn enkele van de meest voorkomende veroorzakers:

  • Lactose (in melk en zuivelproducten)
  • Granen zoals tarwe en maïs
  • Sommige dierlijke eiwitten, zoals rundvlees of kip
  • Soja
  • Synthetische toevoegingen zoals kleurstoffen of conserveermiddelen

Hoewel honden alleseters zijn, zijn hun spijsverteringssystemen niet altijd goed aangepast aan sommige van deze ingrediënten, vooral in grote hoeveelheden.

Hoe herken je voedselintolerantie bij je hond?

Symptomen van voedselintolerantie kunnen variëren, maar veelvoorkomende tekenen zijn onder meer:

  • Maagproblemen: Diarree, braken, winderigheid of buikpijn na het eten.
  • Veranderingen in de huid: Jeuk, huiduitslag of roodheid (hoewel dit vaker voorkomt bij allergieën).
  • Verminderde energie: Je hond lijkt lusteloos of minder energiek na de maaltijd.
  • Gewichtsverlies: Onverklaarbaar gewichtsverlies ondanks een normale eetlust.

Deze symptomen kunnen natuurlijk ook op andere gezondheidsproblemen duiden, dus als je hond deze klachten heeft, is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Wat kun je doen bij voedselintolerantie?

Als je vermoedt dat je hond een voedselintolerantie heeft, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om het probleem te achterhalen en op te lossen.

1. Eliminerend dieet

Een van de meest effectieve manieren om voedselintoleranties te identificeren, is het volgen van een eliminatiedieet. Hierbij geef je je hond gedurende 8 tot 12 weken een beperkt dieet dat bestaat uit één enkele eiwitbron en één enkele koolhydraatbron die je hond nog niet eerder heeft gegeten.

Veelvoorkomende eiwitbronnen voor een eliminerend dieet zijn:

  • Lamsvlees
  • Insecten 
  • Eend

Als de symptomen van je hond verbeteren tijdens dit dieet, kun je langzaam andere voedingsmiddelen opnieuw introduceren om te zien welke de problemen veroorzaakt.

2. Probeer het eens met vriesverse voeding

Vriesverse voeding is een ideale manier om jouw hond verse voeding te geven, en hem zo een optimaal voedingsprofiel aan te bieden.
Met vriesverse voeding heb je veel meer controle over de kwaliteit en de ingrediënten van de voeding, zodat je deze beter kan afstemmen op de behoeften van jouw hond.
Zorg wel dat je complete vriesverse voeding geeft (dit staat op het etiket of de verpakking).

3. Vermijd twijfelachtige ingrediënten

Houd een oogje in het zeil voor ingrediënten die vaak problemen veroorzaken bij honden. Vermijd bijvoorbeeld voer met tarwe, soja, en melkproducten als je vermoedt dat je hond hier gevoelig voor is. Let ook op conserveermiddelen zoals BHA en BHT, die bekendstaan om hun mogelijke negatieve invloed op de gezondheid van honden.

4. Kijk ook eens voor voedingssupplementen

Soms kan je hond baat hebben bij supplementen, zoals probiotica, die de darmgezondheid verbeteren en de vertering ondersteunen.
Omega-3 vetzuren kunnen ook helpen om ontstekingen te verminderen en huidproblemen die ontstaan door intoleranties te verlichten.

Tips voor het omgaan met voedselintolerantie

  • Lees etiketten zorgvuldig: Zorg ervoor dat je precies weet wat er in het voer van je hond zit. Vermijd voedingen met lange lijsten van moeilijk uit te spreken ingrediënten.
  • Hou een voedingsdagboek bij: Noteer wat je hond eet en welke symptomen zich voordoen. Dit helpt je om patronen te herkennen.
  • Blijf consistent: Als je overstapt naar een nieuwe voeding, geef je hond dan de tijd om eraan te wennen. Veranderingen in dieet moeten geleidelijk worden doorgevoerd om verdere spijsverteringsproblemen te voorkomen.
  • Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen: De wetenschap over hondenvoeding verandert continu, dus blijf leren en raadpleeg regelmatig betrouwbare bronnen of je dierenarts.

 

Heb je hierover nog vragen of zit je met een probleem?
Contacteer ons via info@goebeestig.be ons spring eens binnen in één van onze winkels.
Ons team staat klaar om jou te helpen!

Join our newsletter

Volutpat vel turpis nulla lorem sed semper. Aliquam sagittis sem libero viverra vehicula nullam ut nisl.