Essentiële supplementen voor je hond of kat

In de huidige maatschappij wordt massaal gekozen op basis van de prijs en efficiëntie. Ook bij het kiezen van voeding voor onze trouwe viervoeter zien we dat het helaas vaak vooral makkelijk moet zijn en liefst niet te duur. 

Het gevaar van ongezonde voeding

We willen uiteraard niet veralgemenen, maar hierdoor krijgen honden en katten vaak niet de juiste voedingsstoffen binnen.
Voedingsstof tekorten bij honden en katten komen vaak voor en kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Ook welvaartsziektes zoals kanker, obesitas en diabetes zijn bij huisdieren enorm toegenomen.

De relatieve tekorten aan voedingsstoffen in het bloed worden niet altijd gemeten en vertonen op korte termijn meestal geen zichtbare symptomen.
Het is pas op langere termijn dat dergelijke symptomen de bovenhand krijgen en dan zijn deze tekorten vaak al vergevorderd.
Het is dus uiterst belangrijk dat jouw huisdier de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

Wie heeft nood aan supplementen? 

Voeding staat in onze behandelplannen aan de basis. Een uitgebalanceerde voeding verhoogt de kans op een gezond en lang leven! We moeten er echter rekening mee houden dat er een aantal factoren zijn die ertoe leiden dat voeding op zich niet altijd van goede kwaliteit is. 

  • Bewaar- en bereidingsprocessen: verhitting van brokvoedingen, koken van groenten, … 
  • Slechte kwaliteit van grondstoffen: pesticiden, arme bodem, … 

Voor de volgende groep honden en katten gebruiken wij dan ook vaak standaard extra supplementen wegens een verhoogde behoefte, maar ook ter preventie:  

  • Pups, kittens of oudere dieren  
  • Sporthonden  
  • Zwangere/lacterende teven of poezen 
  • Dieren met bepaalde aandoeningen of ziektes 
  • Dieren die gevoelig zijn aan stress 

 De markt wordt overspoeld door verschillende supplementen die allemaal een wondermiddel pretenderen te zijn. Termen zoals ‘relaxing’, ‘probiotica’ en ‘soepele gewrichten’ worden door fabrikanten als op forums naar je hoofd gesmeten.  

Uiteraard zijn niet alle supplementen slecht, maar ze mogen nooit goede, gebalanceerde voeding vervangen. Pak dus niet blindelings symptomen aan met supplementen, maar zoek eerst naar het onderliggende probleem.  

Hoe begin ik aan een gezonder leven voor mijn huisdier?

Je denkt wellicht nu bij jezelf: “Best die supplementen links laten liggen!”.
We hebben je misschien wat paranoïde gemaakt, maar vergis je niet, wij staan volledig achter het gebruik van supplementen wanneer dit nodig is.

Met deze twee mogelijkheden kan jij al aan de slag met gezonde en voedzame supplementen:

Omega 3 olie
De meest voorkomende vorm is zalmolie, maar sardine olie, algenolie of een andere visolie is minstens even goed. Deze oliën zijn goed voor de huid, bevorderen de eetlust van je huisdier en vangen vaak het tekort aan Omega 3 in een voeding op!

Relaxerende supplementen
Relaxerende supplementen zijn ook beschikbaar in verschillende vormen (spray, kauwsnacks, Bach bloesems, verstuiver, …).
Wij raden aan om deze toe te passen bij uitzonderlijke evenementen die voor stress kunnen zorgen (feestje thuis, bezoek aan de dierenarts, vuurwerk, …). Als je hond permanent angstig is, moeten we kijken of er geen andere oorzaken zijn die we zonder supplementen moeten aanpakken. 

Join our newsletter

Volutpat vel turpis nulla lorem sed semper. Aliquam sagittis sem libero viverra vehicula nullam ut nisl.