10 Manieren om je Kat Gestrest te Maken

Als je iets weet over katten, weet je dat ze gemakkelijk gestrest raken. In feite kan zelfs een kleine variatie in de dagelijkse routine van de poes haar nerveus maken.

De reden hiervoor kan zijn omdat katten “onbevoegde” veranderingen in hun omgeving gelijkstellen aan een verlies van controle.
Katten willen graag de controle over hun omgeving voelen en wanneer dat niet lukt, worden ze angstig.

Straf hem omdat hij zich als een kat gedraagt —

Als je poes iets doet wat je niet wilt, helpt het niet om fysiek te worden. Hem toeschreeuwen zal hem afschrikken, maar waarschijnlijk slechts tijdelijk. In plaats daarvan, als je je kat betrapt op ongewenst gedrag, leid hem dan af met een speeltje of activiteit om hem te tonen wat je wilt dat hij in plaats daarvan doet, en beloon hem dan uitbundig voor zijn gewenste gedrag.
Zorg ervoor dat je kat voldoende goedgekeurde klim- en kraboppervlakken heeft, en houd potentieel gevaarlijke items buiten zijn bereik.

Veronderstel dat ze begrijpt wat je zegt —

Katten en andere dieren gebruiken lichaamstaal om te communiceren. Daarom is praten met hen meestal niet productief.

In plaats daarvan, als je poes “zit” en andere commando’s aanleert, zal ze leren om je woorden te associëren met het gedrag dat je wilt zien. Net als honden kunnen katten getraind worden met een clicker met behulp van voedselbeloningen.

Pak zijn hoofd —
Het is natuurlijk voor mensen om katten frontaal te benaderen, maar het is allesbehalve natuurlijk voor de kat. Als je hebt gemerkt, is de reactie van de meeste katten om terug te deinzen van een directe greep.
Helaas, zodra de kat in de achteruit gaat, zijn veel mensen zo vastberaden in de uitwisseling dat ze het hoofd van de kat grijpen en doorgaan met het aaien van zijn vacht. Stel je nu eens voor hoe jij het zou vinden als iemand dat bij jou deed!

Houd haar vast om te kussen of knuffelen —
Katten zijn natuurlijke roofdieren, maar ze zijn ook prooidieren. Het eerste wat een roofdier doet als het een prooidier vangt, is het beperken, daarom moet je kat haar vermogen om vrij te bewegen en te ontsnappen behouden.

Het is ook de reden waarom je kat waarschijnlijk gestrest wordt als je haar vasthoudt, ook al ben je liefdevol. Katten willen alle interacties op hun eigen voorwaarden hebben (het is onderdeel van hun behoefte om hun omgeving te controleren), dus het is altijd het beste om je kat naar je toe te laten komen.

Negeer zijn kattenbak —
Katten zijn zeer schone dieren, dus het spreekt voor zich dat ze een vieze badkamer verafschuwen. De meeste katten die gevangen zitten in huizen zullen graag de kattenbak gebruiken en niet de vloer of een andere verboden locatie, zolang hun mens hun badkamer schoon houdt.

De kattenbak van Kitty moet minstens één keer per dag worden schoongemaakt, en eens in de één à twee weken worden geleegd en grondig worden gereinigd. Dit zal voorkomen dat je kat buiten de bak plast, en stelt je ook in staat om regelmatig de hoeveelheid en kwaliteit van zijn “output” te controleren.

Kies een slechte plek voor haar kattenbak —
Net zoals menselijke toiletten niet in het midden van de woonkamer staan, moet ook de kattenbak van je kat niet in een open, lawaaierige en drukke omgeving van je huis staan. Net als wij hebben katten een privé, veilige plek nodig om hun behoefte te doen. Plaats de kattenbak in een rustige ruimte van je huis waar je kat niet snel mensen, andere huisdieren of luide apparaten zal tegenkomen. Als je kat ouder is, zorg er dan voor dat de locatie en de kattenbak zelf gemakkelijk toegankelijk voor haar zijn.

Gebruik je vingers en tenen als speelgoed —
Het is enorm verleidelijk om je oude tenen of vingers onder de dekens te wiebelen om de reactie van je kat te zien. Het is ook normaal om pijnlijk verrast te zijn als je ontdekt hoe snel hij kan bewegen, en hoe scherp die kleine tanden en klauwen zijn! Wat je NIET moet doen als reactie is boos worden op je kat, omdat je het gedrag van een prooi hebt nagebootst, en hij passend heeft gereageerd. Een betere optie is om interactief speelgoed te gebruiken om met je kat om te gaan, zodat hij leert dat je handen en andere lichaamsdelen geen prooi zijn.

Laat haar dagenlang alleen —
Veel mensen geloven dat een van de voordelen van het hebben van een kat is dat hun onafhankelijke aard hen in staat stelt om lange tijd alleen te worden gelaten.

Hoewel het waar is dat katten niet zoveel hands-on aandacht nodig hebben als honden, is het echt geen goed idee om je kat alleen te laten wanneer je reist.

Bovendien zullen veel katten zichzelf volproppen, al het voedsel opeten binnen een paar uur nadat je vertrokken bent. Dan braken ze (vaak) en hebben ze niets te eten tot je terugkeert. Dit is stressvol voor je kat en kan ook haar gezondheid in gevaar brengen, aangezien katten elke dag moeten eten.

Een onbewaakte, niet-schoongemaakte, stinkende kattenbak is een uitnodiging voor je kat om ergens anders haar behoefte te doen. En tot slot, in het ergste geval kan je kat zichzelf verwonden of ziek worden tijdens je afwezigheid, en zou niemand het weten.

Ik raad aan om een vriend, familielid, buurman of professionele huisdieroppas te vragen om elke dag langs te komen tijdens je afwezigheid om je kat te voeren en water te geven, de kattenbak schoon te maken, en een paar minuten met haar door te brengen om ervoor te zorgen dat ze tevreden en gezond is.

Gebruik geurende kaarsen, stekkers, parfum of andere sterk ruikende chemicaliën —
Katten zijn zeer gevoelig voor geuren (het is een van de redenen waarom ze zo gestrest zijn tijdens dierenartsbezoeken – al die geuren!) en worden vaak gestoord door sterke geuren in de lucht, op kleding of beddengoed, en zelfs op hun mensen.

Als je je huis deelt met een poes, probeer dan het gebruik van chemicaliën van alle soorten tot een minimum te beperken, vooral die met een sterke geur. Kies in plaats daarvan voor organische, niet-giftige huishoudelijke reinigers in plaats van giftige vloerreinigers op basis van dennen, chemische natte dweilen of ammoniak/chloorbleekmiddel reinigers.

Breng vreemde katten mee naar huis —
Elk nieuw lid van het huishouden, tweebenig of vierbenig, zal tijdelijke stress veroorzaken voor je kat. Dit geldt dubbel voor een nieuwe katten toevoeging aan de familie, vooral wanneer de vreemdeling niet goed geïntroduceerd wordt.

De introductie van een nieuwe kat in de familie moet goed gecontroleerd worden. Dit betekent dat je hem in eerste instantie in een aparte ruimte moet plaatsen, en de katten geleidelijk aan elkaar moet laten wennen, op hun eigen tempo. Deze aanpak helpt het risico op onderlinge agressie tussen katten te verminderen en houdt het stressniveau van iedereen laag.

Join our newsletter

Volutpat vel turpis nulla lorem sed semper. Aliquam sagittis sem libero viverra vehicula nullam ut nisl.

Leave A Comment